Suhosen blogi

Yrjö Suhosen työ SPJL:n puheenjohtajana alkoi lokakuun 2005 liittokokouksesta ja päättyi eläköitymiseen 1.7.2017. Suhonen kirjoitti yhteensä 236 blogipäivitystä, joista viimeisimmät (lokakuusta 2015 lähtien) löydät alta.

Liitolle valitaan uusi puheenjohtaja liittokokouksessa 25.-26.10.2017. Siihen asti SPJL:n ruorissa on 1. varapuheenjohtaja Kimmo Laajavuori.

Suhonen_eläkkeelle


rss Suhosen blogi

7.1.2016 13.41

Katupartio

Kaikki on sallittua, mikä ei ole kiellettyä. Tämä näyttää pätevän myös kansalaisten omatoimiseen järjestyksenpitoon. Tämän viestin poliisiylijohtaja Kolehmainen lausui ulos.

Keskustelu jatkuu muun muassa sisäministeri Orpon kannanottojen kautta. Ministeri edustaa tässä asiassa pidättyvämpää näkemystä, joka on mielestäni erittäin hyvä asia.

Kun johonkin syntyy tyhjiö, joku pyrkii sen tavalla tai toisella täyttämään. Olipa kyse vallasta tai turvallisuudesta, aina löytyy tyhjälle tontille tulija. Sisäisen turvallisuuden kohdalla tilanne heikkenee kaiken aikaa. Poliiseja on päivä päivältä vähemmän ja samaan aikaan tehtäviä on enemmän kuin ehditään kunnialla hoitamaan.

Kun poliisi ei enää pysty vastaamaan kansalaisten turvallisuustarpeisiin, valvontaan ja järjestyksenpitoon alkaa ilmestyä harrastelijoita. Valtaosin he ovat aivan tavallisia lainkuuliaisia ihmisiä. Joukkoon näyttää kuitenkin kuuluvan myös sellaisia, joiden mieluumminkin pitäisi olla valvonnan kohteina kuin valvojina.

Joillakin ryhmittymillä näyttää olevan valmiiksi erittäin kielteiset asenteet maahanmuuttajiin tai muihin vähemmistöihin. Mikä on näistä lähtökohdista ponnistavan tahon tuottaman turvallisuuden laatu ja määrä, sopii kysyä.

Pakkokeinolain mukaan jokaisella on yleinen kiinniotto-oikeus laissa erikseen mainittujen seikkojen täyttyessä. Saman lain mukaan kiinniottotilanteessa on myös oikeus voimakeinojen käyttämiseen. Aikamoisia valtuuksia on siis tarvittaessa takataskussa.

Tähän sisältyy kuitenkin erittäin suuri vaaramomentti. Ammattitaidottomalla tilanne voi riistäytyä käsistä. Kiinniotettava ei ole välttämättä valmis suostumaan siviilihenkilön toimenpiteen kohteeksi samalla tavalla kuin se yleensä tapahtuu poliisin toimiessa. Poliisilla on tilanteen vaatima ammattitaito ja välineistö, joilla selvitään myös mahdollisissa hankalissa tapauksissa.

Oikeuskäytäntö tuntee tapauksia, joissa itseään tai toista puolustanut on saanut ankarammat syytteet kuin konsanaan toimenpiteen kohteena ollut henkilö. Näin varsinkin silloin, jos esimerkiksi omaisuusrikokseen epäiltyä ryhdytään väkipakolla kiinniottamaan.

Täydennyspoliisi, eläkeläispoliisien työllistäminen, katupartiointi. Mistä tämä kaikki kertoo? Päättäjämme ovat hukanneet otteen sisäisestä turvallisuudesta. Homma menee päivä päivältä epätoivoisemmaksi. Turvallisuus kursitaan kokoon tavalla, joka muistuttaa tilkkutäkkiä.

Poliisin ei kuitenkaan pidä itse lähteä tukemaan sen enempää katupartiointia kuin täydennyspoliisiakaan. Hallitusohjelman mukainen sisäisen turvallisuuden selonteko valmistuu lähiaikoina. Jää nähtäväksi herättääkö se päättäjät tekemään oikeita ratkaisuja, vai jatkuuko turvallisuuden alennusmyynti.

Jatka keskustelua liiton Facebook-sivulla.
Lähetä viesti puheenjohtajalle ja nettitoimitukseen.


Palaa otsikoihin | 3 Kommenttia | KommentoiSivua viimeksi päivitetty: 19.8.2017