rss Uutiset

16.5.2018

SPJL:n valtuusto: ”Poliisialan on vaikea pärjätä työalojen välisessä kilpailussa, ellei alan houkuttelevuutta saada lisättyä myös palkkauksen suhteen”

– Poliisien resurssiongelmaa ei ratkaista pelkästään alan koulutuspaikkoja lisäämällä, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen Liiton valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevander.

Poliisiammattikorkeakoulussa vuosittaisia aloituspaikkoja on nostettu 400:aan, mutta aloituspaikkoja on jäänyt täyttämättä, koska kriteerit täyttäviä motivoituneita hakijoita ei ole tarpeeksi.

Jokainen työelämän ala kilpailee hyvistä osaajista. Yhteiskunnan ikärakenteellinen muutos tuo omat haasteensa; Suomessa väestö ikääntyy ja työikäisten suhteellinen osuus laskee samalla, kun omaa työuraa pohdiskelevien nuorten suhteellinen osuus pienenee. Julkisuudessa on tuotu esille myös se, että kokonaisia nuorten miesten ikäluokkia on vaarassa syrjäytyä opiskelu- ja työelämästä, eikä alhainen syntyvyys helpota tilannetta.

– Poliisin resurssivajetta ei voida paikata työperäisellä maahanmuutolla tai vapaan työvoiman liikkuvuudella, kuten monella muulla alalla voidaan tietyin ehdoin tehdä. Työvoima pitää löytyä täältä Suomesta ja siinä kilpailussa poliisikoulutus ja koko alan pitää olla houkutteleva vaihtoehto työuraa pohtivalle, Sevander kommentoi.

Poliiseja oli vuonna 2010 noin 7800, vuonna 2014 alle 7400 ja nyt vuonna 2018 enää vain 7150. Jos poliisien määrän halutaan nousevan vuoden 2010 lukuihin tai sen yli, pitää uskaltaa puhua myös alan palkkatason kilpailukyvystä.

– Poliisiin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt, ja kuten olemme viime aikoina saaneet huomata, virkavaltaa vastaan käydään yhä herkemmin myös ampuma-asein. Uutena henkisen väkivallan muotona on noussut niin sanottu maalitus, jossa poliisi joutuu työnsä takia häirinnän, solvausten ja uhkausten kohteeksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ei tällainen työympäristö ihan niitä kaikkein houkuttelevimpia ole, vähintään saman toimeentulon saa helpommallakin, Sevander sanoo ja lisää, että samoissa ongelmissa painivassa Ruotsissa poliisiin on viimein panostettu ja alan palkkoja nostettu.

SPJL:n valtuusto on kokoontunut kaksipäiväiseen kokoukseensa Helsinkiin.

Lisätietoja:

Tomi Sevander, valtuuston puheenjohtaja, p. 050 307 1362, tomi.sevander@spjl.fi


Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) on Suomen suurin poliisin ja oikeushallinnon ammattilaisten etuja ajava järjestö. Liiton jäsenyhdistyksiin kuuluu noin 11 000 poliisimiestä sekä poliisin toimistotehtävissä, Suojelupoliisissa, oikeuslaitoksessa, hätäkeskuksissa ja Maahanmuuttovirastossa työskentelevää ammattilaista. SPJL kuuluu akavalaiseen ay-kenttään.


Palaa otsikoihin
Sivua viimeksi päivitetty: 16.5.2018