SPJL_FB

Turvaamme selustasi

Tervetuloa SPJL:n blogiin!
 Täällä SPJL:n omat sekä kutsutut asiantuntijat ottavat kantaa ajankohtaisiin turvallisuuden ja työelämän teemoihin. Ulkopuolisten kirjoittajien tekstit eivät edusta liiton kantaa.

rss

Voit kommentoida blogipäivityksiä tällä sivulla; kommentit tulevat näkyviin ylläpidon tarkistuksen jälkeen. Nimimerkin sijasta voit toki kommentoida omalla nimelläsi! Ylläpitäjät: Nuppu Pelevina ja Katja Almgren. Loukkaavia tai rikokseen kehottavia kommentteja ei julkaista.
5.12.2018 11.12

Ajamattomat keikat

Reijo Hongisto, kansanedustaja (sin)

Poliisi laskee ja tilastoi kaiken. Suoritteet ja nurkkanumerot on helppo laskea ja ne näkyvät myös konstaapelin kukkarossa. Mitä suuremmat luvut –sitä lihavampi tilipussi ja päinvastoin. Valtakunnantasolla nurkkanumerot ja muut suoritteet vaikuttavat – tai ainakin niiden pitäisi vaikuttaa – poliisin määrärahakehykseen. Valitettavasti valtakunnantason vaikutusta ei voi rinnastaa yksittäisen konstaapelin palkkaan. Vaikka tehtävät lisääntyvät vuosi vuodelta, määrärahat eivät lisäänny samassa suhteessa.

Joku tässä mättää. Joku, taikka jotkut eivät ole hoitaneet hommiaan. Olen seurannut läheltä valtion budjetin valmistelua – myös sisäisen turvallisuuden osalta. Valiokunnissa kuullut poliisin edustajat ovat hoitaneet hommansa hyvin. Olemme kuulleet varsin karut selvitykset siitä, missä mennään ja ennusteita myös mihin mennään, jos sisäiseen turvallisuuteen ei lisätä rahoitusta. Suunta on näytetty ja se ei vanhaa virkamiestä miellytä.

Kun poliisin edustajat ovat hoitaneet hommansa hyvin, olisi syytä kuulla ”pitkillä tiedoilla” ketjun seuraavat toimijat. Tässä vaiheessa meillä kansanedustajilla on peiliin katsomisen paikka. Eikä haittaa, vaikka tuijottaa vähän pitempäänkin. Vikapää löytyy sieltä. Meistä edustajista. Meidän tehtävämme on antaa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaaville toimijoille riittävät työvälineet ja resurssit. Kun riittävät resurssit on annettu, siirtyy vastuu toimijoille. Ei ennen sitä.

Tilastojen mukaan poliisilta jää vuosittain jo noin 100 000 keikkaa ajamatta. Vaikka kenttäjohtajat priorisoivat keikkojen ajojärjestyksen, voi noihin keikkoihin sisältyä myös sellaisia tehtäviä, jotka olisi ehdottomasti pitänyt hoitaa. Kun poliisilaitosten alueet ovat laajoja, ei K1 voi aina tietää missä järjestyksessä tehtävät hoidetaan. Erityisesti maakuntien reuna-alueilla menee moni epäilty ratti tarkkailuun, kun ei ole vapaata partiota sadan kilometrin säteellä. Tietokantaan kirjataan ”tarkkailu”, vaikka tosiasiassa tehtävälle ei tehdä mitään. Sadan kilometrin päästä on huono ”tarkkailla”.

Kun kissa on kaukana, hyppivät hiiret pöydillä.

Rikollisuus lisääntyy valvonnan vähentyessä ja ihmisten ilmoituskynnys nousee. Kun ilmoituskynnys nousee, yhä vähemmän toteutuneita oikeudenloukkauksia kirjataan poliisin järjestelmään. Kun nurkkanumeroita kirjataan vähemmän, voi tutkijatohtori tulkita rikollisuuden vähentyneen, vaikka arkijärjellä ajattelevat päättelevät päinvastoin. Kun eduskuntaan asiantuntijaksi tullut tutkijatohtori vetoaa tilastoihinsa ja kertoo rikollisuuden vähentyneen, päättelee kuulija, että suunta on hyvä, eikä rikosten torjuntaan tarvitsekaan lisätä määrärahoja. Karu todellisuus on kuitenkin muuta.

Tämä ”karu todellisuus” on sanahelinää kehä kolmosen sisäpuolella. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä kouriintuntuvammaksi sanapari käy. Vasteajat tuntuvat venyvän jo tolkuttoman pitkiksi. Kun ulkomailta Suomeen tullut ammattirikollisten ryhmä toteuttaa ennalta tiedustellun täsmäiskun ja katoaa poliisin puuttuessa saaliineen rajan taakse, muistelee moni sanontaa - Itseään tai toista, omaansa taikka toisen omaa. Joku suoraviivaisemmin ajatteleva puhuu jo ”korpilain” käytöstä.  

Vaikka ”korpilaki” tehokkuudessaan saattaisi päihittää nykyiset lyhyet ehdolliset tuomiot ja toimia vieläpä jonkinlaisena ennalta estävänä pelotteena, ei sillä ole sijaa järjestäytyneen yhteiskunnan toiminnoissa.  Yhteiskunta pysyy järjestyksessä kun järjestyksen säilymisestä vastaa yhteiskunnan oma virkakoneisto, eivätkä kansalaisten järjestyskaartit. Meidän poliisin määrärahoista päättävien on ymmärrettävä oma vastuumme ja myönnettävä, että 100 000 ajamatonta keikkaa on liian paljon.

 

Reijo Hongisto

Kansanedustaja Sin


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua viimeksi päivitetty: 20.1.2019