SPJL_FB

Turvaamme selustasi

Tervetuloa SPJL:n blogiin!
 Täällä SPJL:n omat sekä kutsutut asiantuntijat ottavat kantaa ajankohtaisiin turvallisuuden ja työelämän teemoihin. Ulkopuolisten kirjoittajien tekstit eivät edusta liiton kantaa.

rss

Voit kommentoida blogipäivityksiä tällä sivulla; kommentit tulevat näkyviin ylläpidon tarkistuksen jälkeen. Nimimerkin sijasta voit toki kommentoida omalla nimelläsi! Ylläpitäjät: Nuppu Pelevina ja Katja Almgren. Loukkaavia tai rikokseen kehottavia kommentteja ei julkaista.
15.10.2018 7.46

Lobbaamisen sietämätön vaikeus

Kari Tolvanen, kansanedustaja (kok)

Lobbaamista pidetään nykyisin kirosanana. Likaista se ei mielestäni ole, kunhan vaikuttaminen tehdään avoimesti, laillisesti ja sovittuja pelisääntöjä kunnioittaen. Jokaisen kansanedustajan on hankittava tietoa ennen päätöksentekoa. Tiedon on oltava monipuolista - tai sen ainakin pitäisi olla. Jotkut haluavat hankkia värittynyttä tietoa vain yhdestä lähteestä, jotkut monipuolisesti. Vastuu tästä on jokaisella edustajalla itsellään, ei kenelläkään muulla.

Minkälaiselta poliisin lobbaus sitten näyttää kansanedustajien silmin?

Tässä joitain kommentteja kokeneiden, poliisin työtä arvostavien kansanedustajien kertomana: ”nyt alkaa taas jokavuotinen valitus rahapulasta”, ”onko poliisi nyt ihan oikeasti pulassa vai onko tämä normaalia ruikutusta?”, ”miksi poliisi aina valittaa rahapulaa, miksi armeija ja raja eivät juuri koskaan?”, ”miksi poliisit aina vaativat lisää rahaa lehtien palstoilla?”

Itse olen omin korvin kuullut valiokunnassa kahden korkean poliisiupseerin peräkkäisinä päivinä toteavan täysin ristiriitaisesti samasta asiasta. Tänään viesti meni: ”poliisi on konkurssin partaalla”, mutta seuraavana päivänä se oli muuttunut: ”tilanne on hyvä, pärjäämme näillä resursseilla ja voimme palkata hieman lisähenkilöstöä”. Ketäpä tuon jälkeen enää poliisiasioita tuntematon kansanedustaja voi uskoa.

Poliisin talousjohtaminen ei ymmärrettävistä syistä ole nauttinut luottamusta eduskunnassa. Muutoin poliisin arvostus on suurta kansanedustajan puoluekannasta riippumatta.

Nyt täytyy tässä vaiheessa helpottaa tuskaa! Poliisin lobbaus on muuttunut paljon paremmaksi viime vuosina. Sen ovat myöntäneet monet muutkin kokeneet kansanedustajat. Eduskunnassa esiintyvillä poliisiupseereilla on samat jutut, luvut ja kalvot, kuten pitääkin olla. Mainittakoon, että puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitosten edustajilla näin on ollut ainakin sen vajaan kahdeksan vuoden ajan, kun olen ollut kansanedustajana. Menee kuitenkin varmaan vielä jokunen vuosi ennen kuin poliisi onnistuu saavuttamaan muiden turvallisuusviranomaisten luottamuksen tason taloushallinnossa.

Ilahduttavaa on myös se, että poliisin edustajat eivät enää uhkaa konkurssilla tehostaen uhkauksiaan nyrkkiä pöytään lyöden. He pikemminkin viisaasti kertovat, mitä tietyllä rahamäärällä ja henkilöstöllä voidaan tehdä - ja ennen kaikkea, mitä pitää jättää tekemättä. Pallo heitetään kansanedustajille, joille päätösvalta kuuluu. Ja niin pitäisi vastuunkin kuulua. Ei voi olla oikein, että vastuuseen joutuvat esimerkiksi kenttä- tai tutkinnanjohtajat, jos heiltä puuttuu työn suorittamiseen tarvittava työvoima.  

Tällaista lobbaamista ainakin minä kaipaan jatkossa enemmän. Me poliisitaustaiset kansanedustajat kyllä tiedämme tilanteen ja haasteet, mutta muut edustajat tarvitsevat realistista tietoa suoraan arjen ammattilaisilta. Ja lisäksi entistä enemmän konkretiaa siitä, mitä tehtävien hoitamatta jättäminen tarkoittaa kansalaisille. Kansalaisnäkökulman korostaminen uppoaa paljon paremminkin kuin perinteinen virkamiesnäkökulma. Hyviin tuloksiin päästään myös pitkäjänteisellä ja asiallisella vaikuttamisella, faktatiedoilla ja luotettavilla tilastoilla. Luotettava viestintä ja asiansa osaava lobbaaja ovat kaiken perusta.

En malta olla mainitsematta eräästä asiasta, josta mielestäni voisi vähitellen luopua. Poliisilla on taipumus katsoa peruutuspeiliin. Se on täysin selvää, että muutamia vuosia sitten poliisin kehykseen tehtiin liian suuret leikkaukset. Nyt poliisi on saanut lisärahoitusta / tehtyjä leikkauksia on paikattu – ihan miten asia nyt sitten halutaan ilmaista. On hyvä myös muistaa, että monet muut hallinnonalat eivät ole saaneet lisää riihikuivaa rahaa, vaan pikemminkin joutuneet sopeuttamaan. 

Poliisille täytyy saada pitkän aikavälin rahoitussuunnitelma ja luonnollisesti kehyksen tasokorotus. Tätä me poliisikansanedustajat yritämme jatkuvasti saada etenemään. Samaa esitti myös johtamani parlamentaarinen työryhmä jo jokunen vuosi sitten. Vaikuttava lobbaaminen keskittyy mielestäni näiden tavoitteiden toteuttamiseen peruutuspeilin katsomisen sijaan.  

 

Kari Tolvanen
kansanedustaja (kokoomus)


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimi tai nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Sivua viimeksi päivitetty: 20.1.2019