SPJL_FB

Turvaamme selustasi

Tervetuloa SPJL:n blogiin!
 Täällä SPJL:n omat sekä kutsutut asiantuntijat ottavat kantaa ajankohtaisiin turvallisuuden ja työelämän teemoihin. Ulkopuolisten kirjoittajien tekstit eivät edusta liiton kantaa.

rss

Voit kommentoida blogipäivityksiä tällä sivulla; kommentit tulevat näkyviin ylläpidon tarkistuksen jälkeen. Nimimerkin sijasta voit toki kommentoida omalla nimelläsi! Ylläpitäjät: Nuppu Pelevina ja Katja Almgren. Loukkaavia tai rikokseen kehottavia kommentteja ei julkaista.
17.10.2018 13.23

Turvallisuus jokaisen perustarve - suojatiestä ilmastonmuutoksen torjuntaan

Veera Ruoho, kansanedustaja (kok)

Arkadianmäellä turvallisuutta käsitellään laajasti eri hallinnonalojen ja tasojen välisinä keskinäisriippuvaisuuksina ja vaikutuksina. Peruskysymyksenä on, mitkä asiat aiheuttavat ihmisille turvattomuutta. Syyt ovat monenlaisia ja vaihtelevat ihmisen iän, asuinpaikan ja elämäntilanteen mukaan. 

Syyt painottuvat yleensä arkipäiväisiin asioihin liikenteestä toimeentuloon. Luettelen tässä muutamia. Turvattomuutta aiheuttavat epävarmuudet tuen ja hoivan saamisesta sairastuessa tai ikääntyessä. Lapsilla ja nuorilla kiusatuksi tuleminen ja rasismi aiheuttavat vakavaa turvattomuutta. Työpaikkakiusatut kokevat olevansa täysin vailla turvaa. Kunniaakin loukataan, mutta tuntuu, ettei oikeutta kannata hakea. Massaomaisuusrikoksia ei juurikaan tutkita, vaikka jokainen pyörä tai kännykkävarkaus on uhrille isku turvallisuuden tunteeseen.

Henkinen ja fyysinen väkivalta sekä päihteiden väärinkäyttö perheissä pelottavat enemmän kuin mahdollinen terrori-isku, joita Euroopassa koettiin sarjana aina Pohjolaa, Suomeakin, myöten.

Massiivinen turvapaikkakriisi vuonna 2015 aiheutti pelkoa myös turvapaikanhakijoita kohtaan. Pelättiin raiskauksia ja terrori-iskuja. Villeimmät veikkasivat koko maan kaapattavan länsimaisia arvoja noudattavasta vallasta. Vastakkainasettelu kärjistyi ja neutraalia poliisia leimattiin ääripäästä toiseen. 

Ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden raja-aitoja ei enää ole. Kansainvälisellä yhteistyöllä, kauppapolitiikalla, humanitaarisella avulla sekä kehitysyhteistyön, kansainvälisen kriisinhallinnan ja rauhanvälityksen keinoin vaikutetaan massiivisen pakolaisliikkeen juurisyihin, jotta tarpeet lähteä hakemaan parempia ja turvallisempia elinolosuhteita vähenisivät.

Hallitsematon maahanmuutto on turvallisuusriski, johon ei pelkällä kansallisella lainsäädännöllä voida vaikuttaa riittävästi. Geneven pakolaissopimukseen tarvitaan muutos, jottei nykyinen turvapaikkajärjestelmä jatkuisi organisoidun häikäilemättömän ihmissalakuljetusbisneksen kultalähteenä. Ilmastonmuutoskin aiheuttaa pakolaisuutta, joten kiertotalous ja uusiutuvan energian käyttöönotto ovat välttämättömiä. Neste on esimerkkinä, kuinka ilmastoa ja luontoa suojeleva lainsäädäntö kiritti yrityksen innovatiiviseen tuotekehitykseen ja taloudelliseen menestykseen.

Hyvä johtaja pitää huolta omistaan - aina

Poliisin resurssit pitää olla riittävät. Resursseilla turvataan tarvittava henkilöstömäärä, koulutus, ajantasainen turvallinen kalusto sekä poliisin oma hyvinvointi.

Poliisin oma hyvinvointi takaa laadukkaan ammattitaitoisen poliisityön. Hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat, kuten palkkaus, terveys, ammattitaidon ylläpito ja kehittäminen, mutta myös työn ulkopuolisen elämän tasapaino. 

Miten työyhteisö tukee, kun sairastun vakavasti, loukkaannun tai vammaudun työtehtävissä, vapaa-ajalla. Entä jos perheessäni on kriisi tai avioero. Entä, jos lapseni sairastuu, iäkkäät vanhempani tarvitsevat apua ja määrätään (esim. valtiovierailut) pitkiin työvuoroihin tai päihteidenkäytön kanssa tulee henkilökohtaisia ongelmia, koen työpaikallani syrjintää, kiusaa tai koen ulkopuolisilta poliisia kohtaan osoitettua aggressiivisuutta?

Työnantajan, esimiehen, tuki on ensiarvoisen tärkeää henkilöstön kokonaisvaltaisessa, henkisessä ja fyysisessä, jaksamisessa. Tuloksekkain johtaja ei ole autoritäärinen pomottaja, vaan enemmänkin kuin hyvä valmentaja, joka sparraa miehistöänsä parhaaseen niin, että jokainen kokee olevansa tärkeä osa toimivaa kokonaisuutta. Hyvä johtaja kuuntelee ja on sellainen, johon on helppo ottaa yhteyttä tilanteessa kuin tilanteessa.

Vakavien tilanteiden jälkihoitoon osallistumisen tulisi olla normi. Työterveyshuollon eri palveluja on syytä käyttää myös omatoimisesti riittävän ajoissa, jolloin työkyky palautuu nopeammin erilaisista kriiseistä. Onhan työ parasta terapiaa suurissakin elämän suruissa ja Sinä turvallisuudenrakentajana tärkeä osa edellä mainitussa isossa turvallisuuskuvassa. 

Me 'poliisikansanedustajat' käytämme usein teitä, arvoisat poliisikollegat, painoarvoa saavissa esimerkeissämme valiokunnissa, kun säädämme lakia vastaamaan toimintaympäristön muutosta. Sen mahdollistaa mutkaton helppo yhteydenpitomme, joka auttaa meitä pysymään ajan tasalla poliisin tarpeista. Kiitos siitä!


Veera Ruoho
Kansanedustaja (kokoomus)


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi



Sivua viimeksi päivitetty: 20.1.2019