SPJL_FB

Turvaamme selustasi

Tervetuloa SPJL:n blogiin!
 Täällä SPJL:n omat sekä kutsutut asiantuntijat ottavat kantaa ajankohtaisiin turvallisuuden ja työelämän teemoihin. Ulkopuolisten kirjoittajien tekstit eivät edusta liiton kantaa.

rss

Voit kommentoida blogipäivityksiä tällä sivulla; kommentit tulevat näkyviin ylläpidon tarkistuksen jälkeen. Nimimerkin sijasta voit toki kommentoida omalla nimelläsi! Ylläpitäjät: Nuppu Pelevina ja Katja Almgren. Loukkaavia tai rikokseen kehottavia kommentteja ei julkaista.
9.11.2017

Valtio ei huolehdi työhyvinvoinnista

Mika Nygård, SPJL:n järjestöpäällikkö

Poliisihallitus on poistamassa Smartum-liikunta- ja kulttuuriseteliä henkilöstöltä. Poha otti asian esille poliisin YT-elimessä syyskuun lopussa. Smartum-setelin käytön lopettamista perusteltiin ”yhteisöllisyydellä” Smartumiin käytetyt rahat kohdennettaisiin laitoskohtaisesti henkilöstön yhteisiin liikuntatapahtumiin. 

Poha siis näkee Smartumin käytön heikentävän yhteisöllisyyttä, jota voitaisiin kehittää yhteisillä tapahtumilla. SPJL on tästä jyrkästi eri mieltä ja vastustaa Smartum-edun poistamista, varsinkin kun mitään ”yhteisiä tapahtumia” konkreettisempaa Poha ei ole kyennyt Smartumin tilalle esittämään.

Smartumin käytön poistaminen olisi todella huonosti linjassa Poliisin arvojen kanssa – arvojen, joissa korostetaan henkilöstön hyvinvointia. SPJL:n tekemässä kyselyssä 1566:sta vastaajasta vajaat 95 % halusi säilyttää Smartumin ja kehittää sitä. Jäsenillä oli tälle toiveelle monia hyviä perusteluja. Kuten yksi vastaajista aiheellisesti kysyi: ”Jos viikkoliikunnan käyttöön ei löydy aikaa, niin miten löytyisi sitten johonkin yhteisliikuntaan?” Toinen totesi: ”Jos on jo 10h katsellut partiokaveria, niin on mukavaa käydä harrastamassa jotain, missä ei ole muita pollareita lähimaillakaan.” Todettiin myös, että ”on henkireikä harrastaa muuallakin kuin poliisitalon punttisalilla”.

Yhteistä oli pelko siitä, että poliisilaitoksilla ei ehkä ole halua ja kykyä järjestää yhtään mitään työhyvinvointia tukevaa toimintaa.

Valtiolla tuntuu olevan yhteinen linjaus kurittaa työntekijöitään säästämällä kaikesta, mikä liittyy henkilöstön työhyvinvointiin. Samaa säästöviestiä kuuluu muun muassa oikeushallinnon, Hätäkeskuslaitoksen, verottajan ja armeijan puolelta. Julkisella sektorilla puhutaan työurien pidentämisestä, sairaslomien vähentämisestä ja henkilöstön työhyvinvoinnin parantamisesta. Teot ja puheet eivät kuitenkaan kohtaa.

Työhyvinvoinnilla on useissa tutkimuksissa todettu olevan positiivinen vaikutus työn tuottavuuteen ja sairaspoissaoloihin. Työterveyslaitos puolestaan toteaa, että henkilöstön ottaminen mukaan päätöksentekoon parantaa työhyvinvointia. Poliisihallituksen kannattaisi siis aloittaa työhyvinvoinnin parantaminen, vaikkapa kuuntelemalla henkilöstöä!

Säilyttäkää Smartum!


Palaa otsikoihin | 4 Kommenttia | Kommentoi

9.11.2017 20.26
KRPläinen
Naulan kantaan! Pohalla pitäisi edes olla pokkaa kertoa Smartumin poiston todelliset syyt, eikä helvetissä syöttää tuota "yhteisöllisyyden" pajunköyttä.
9.11.2017 21.54
Lars
Missä rahat?
Jokainen voi omassa mielessään keksiä teorian sille minne verotulot menee, kun itselleen tärkeästä asiasta leikataan:
A)Vanhusten hyvinvointiin.
B)Työllistymistään odottaviin maahanmuuttajiin.
C)Turvallisuuteen, sekä valtion varautumisen ylläpitoon.
D)Johonkin muuhun, mihin?
10.11.2017 19.34
Tomi
Keppiä eiku porkkanaa!
Valtio tarjoaa palkkalistoilla oleville tehtävänään keppiä ja Poha jatkossa yhteisenä päämäärää yhteisöllisyyttä porkkanan muodossa. Toimii... Nyt vaan Poha asettaa työryhmän pohtimaan, missä mittakaavassa jatkossa keppiä ja porkkanaa. Hieno juttu, nyt helpottaa, eikä v***ta yhtään.
29.11.2017 15.30
Sihteeri
Liikunta työajalla
Jospa pääsisikin edes sinne punttisalille... jos Smartum poistuu, meidän toimistoväen on saatava takaisin se 2 tuntia liikuntaa viikossa työajalla, mikä oli aiemmin sallittua!


Sivua viimeksi päivitetty: 8.10.2018