SPJL:n valtuuston tiedote

”Poliisin ammatti ei enää houkuta alalle parhaiten soveltuvia yhtä laajasti ja runsaslukuisesti kuin menneinä vuosikymmeninä.  Kasvukeskusten ulkopuolella poliisi kärsii jo nyt vähäisistä hakijamääristä, sillä valmistuneita poliiseja on vaikea saada hakemaan sinne, missä ei ole kosketuspintaa omaan elämään. Tilanteen korjaamiseksi pitää tehostaa poliisiopiskelijoiden rekrytointia kasvukeskusten ulkopuolelta. Myös syrjäseutulisän palauttaminen voisi lisätä poliisityön vetovoimaa pienemmillä paikkakunnilla, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL:n valtuuston varapuheenjohtaja Kalle Saarela 100 vuotta täyttävän liiton valtuuston kokouksessa.

Syrjäseutulisä voisi auttaa poliisien rekrytoinnissa kasvukeskusten ulkopuolella

”Maailma ei voi hyvin, ja etulinjassa maailman tuskaa ovat vastaanottamassa poliisit. Osansa pahoinvoinnista saavat myös hätäkeskuspäivystäjät ja oikeushallinnon työntekijät. Moni miettii, voisiko elantonsa saada helpommallakin”, Saarela toteaa.

SPJL on huolissaan siitä, että nämä keskeiset sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon alat eivät tulevaisuudessa pärjää kilpailussa osaavasta työvoimasta. Ongelmaan on kuitenkin selkeä ratkaisu: palkkauksen ja työolojen tuntuva parantaminen.

”Esimerkiksi poliisin perustyön palkkausta pitää tarkistaa houkuttelevammaksi siten, että alan kilpailukykyä ei tarvitse hakea pyhätyötunneista tai muista haittakorvauksista, Saarela sanoo.

Hallituksen lupaamat lisäresurssit on kohdennettava oikein

Hallitusohjelman kirjausten mukaan poliisiin ja oikeusministeriön hallinnonalalle on luvassa lisäresursseja ja myös Hätäkeskuslaitoksen resursseja luvataan kehittää. Tämä on positiivista, varsinkin kun poliisin resurssit halutaan turvata pitkäjänteisesti niin, että mahdollisuus pitkän aikavälin suunnitteluun paranee. SPJL:n jäsenet seuraavat suurella mielenkiinnolla näiden lupausten toteutumista.

”Samalla on tärkeää, että lisärahoitus suunnataan oikein. Julkishallinnon ICT-projektit ovat tunnetusti nielleet valtavia summia, joten nyt on tärkeää varmistaa, että poliisin ja oikeusministeriön hallinnonalan tietojärjestelmäuudistukset saataisiin vihdoin tuottamaan tulosta. Loputtomien ICT-projektien sijaan rahoitusta tulisi kohdentaa niin, että esimerkiksi rikostutkinnassa tutkijoiden ja tutkinnanjohtajien työtaakka saataisiin kohtuullisemmaksi”, Saarela vaatii.

SPJL:n valtuusto on koolla Helsingissä 25.-26.10.2023