Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistaminen ei hyödytä ketään
”Järjestäytynyt ja yhtenäinen valtion henkilöstö sai lopulta, kahden lakon jälkeen, oikeudenmukaisen sopimuksen. Kenenkään ei tämän jälkeen pitäisi kysyä, mihin ammattiliittoja tarvitaan. Vahvat ammattiliitot ovat koko yhteiskunnan etu, mutta valitettavasti kaikki päättäjät eivät tätä ole vielä sisäistäneet”, sanoo SPJL:n valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevander.
SPJL:n valtuuston kokouksessa Vantaalla 15.5. puhunut Sevander on tyytyväinen siihen, että Valtion työmarkkinalaitos sekä henkilöstöä edustavat järjestöt saavuttivat yleisen linjan mukaisen neuvottelutuloksen, mutta kysyy, miksi sen piti olla niin vaikeaa.
”Vaikka lopputulos on hyvä, monelle valtiosektorilla työskentelevälle jäi tunne siitä, että työnantaja ei arvosta henkilöstöään. Kyllä työnantajapuoli tietää, että valtion haastava taloustilanne ei ollut todellinen este huolehtia valtionkin tärkeimmän voimavaran eli henkilöstön kohtuullisista palkankorotuksista”, Sevander sanoo.
Valtion lakot ja niiden kautta saavutettu sopimus olivat Sevanderin mukaan myös muistutus tärkeästä asiasta, joka ajoittain unohtuu. Vaikka ammattiliitot hetkellisesti joutuvat turvautumaan lakkoihin, niin korkea järjestäytymisaste ja vahvat liitot edesauttavat vakaata kehitystä ja tukevat yhteiskuntarauhaa pitemmällä tähtäimellä.
Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistaminen ei hyödytä ketään
”Jos päättäjät ja työnantajat pysähtyvät hetkeksi miettimään, heidän pitäisi ymmärtää, kuinka arvokasta on kollektiivisen neuvottelujärjestelmän mukanaan tuoma vakaus. Valtiovallan kannattaa tukea järjestelmää, jossa palkansaajat voivat tehdä turvallisella mielellä tulosta tietäen saavansa liitostaan tukea työelämän ongelmatilanteissa. Osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä kaipaava työnantaja arvostaa sitä, että ammattiliittojen asiantuntijat neuvottelevat kohtuullisista ja työtyytyväisyyttä tukevista palkoista kaikille”, Sevander sanoo.
”Siksi ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistaminen kääntyy itseään vastaan. Kukaan ei kuulu ammattiliittoon verovähennysoikeuden takia, mutta sen poistaminen viestittää toiveesta heikentää ammattiliittoja. Tällainen asenne lisää epäluottamusta työnantajia ja valtiota kohtaan.”
Sevander korostaa, että ammattiliiton jäsenyys on vakuutuksen kaltainen ratkaisu, jäsenmaksua voi verrata työtulovähennykseen. Jos verovähennysoikeuden poistaminen nostaisi palkansaajien kynnystä kuulua ammattiliittoihin, vaikutukset työhyvinvoinnin ja yhteiskunnan vakauden kannalta olisivat negatiivisia.
”Siitä ei hyvä seuraa sen paremmin valtiolle kuin yrityksillekään”, Sevander painottaa.
SPJL:n valtuusto kokoontui liittokokouskauden viimeiseen kokoukseensa Vantaalla 15.5. SPJL:n liittokokous valitsee uuden valtuuston lokakuussa 2025.
Lisätietoja:
SPJL:n valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevander, tomi.sevander@spjl.fi, puh. 050 307 1362
SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne, puh. 050 399 8795