Me teimme sen: yleisen linjan mukainen palkankorotus valtion väelle
Pitkien ja vaikeiden neuvottelujen ja kahden lakon jälkeen valtiolle on saatu ns. yleisen linjan mukaiset palkankorotukset: 7,8 prosenttia kolmelle vuodelle. Neuvottelutulos valtion virka- ja työehtosopimuksesta syntyi vappuaattona 30.4. ja nyt se on kaikkien osapuolten hallintojen hyväksymä.
Kolmevuotinen sopimus tuo siis myös SPJL:n jäsenille yhteensä 7,8 % palkankorotuksen seuraavasti:
- 1.7.2025 lukien 2,4 % yleiskorotusta
- 1.10.2026 lukien 3,0 %, josta 2,1 % on yleiskorotusta ja vähintään 0.9 % virastoerää. Virastoerän suuruudeksi voidaan tarkentavissa virkaehtosopimusneuvotteluissa sopia korkeintaan 1,9 %. Virastoerästä sovitaan 31.5.2026 mennessä. Jos virastotason neuvotteluissa ei päästä yhteisymmärrykseen virastoerän käytöstä, se siirtyy yleiskorotukseen.
- 1.8.2027 lukien 2,4 % yleiskorotusta
Sopimuskausi on 1.3.2025-29.2.2028. Sopimus on mahdollista irtisanoa kolmannen vuoden osalta 31.12.2026 mennessä.
SPJL:n jäseniä neuvotteluissa edusti Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, jonka neuvottelijoina toimivat neuvottelupäällikkö Minna Salminen ja JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja, SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne. Muut pääsopijat olivat JHL, Pro ja Valtion työmarkkinalaitos.
”Neuvottelut ja tapaamiset valtakunnansovittelijan toimistolla olivat pitkä ja raskaskin prosessi, joka pakotti meidät myös poikkeuksellisiin työtaistelutoimiin. Mutta samalla se oli tärkeä osoitus siitä, mihin yhtenäinen, voimakas liitto ja sen sitoutunut jäsenistö pystyy yhteistyössä muiden liittojen kanssa”, Rinne sanoo.
”On hyvä muistaa, että valtiotyönantaja teki vain yhden, 6,3 % suuruisen tarjouksen ennen kuin keskeytti neuvottelut 7.3. Emme tietenkään hyväksyneet tarjousta, joka oli 1,5 prosenttiyksikköä muita aloja heikompi ja olisi pudottanut valtion väen pysyvään palkkakuoppaan. Valtakunnansovittelijan toimistoltakaan ei apua tullut, emmekä saaneet kuin kaksi heikkoa (7,1 % ja 7,5 %) sovintoesitystä. Luonnollisesti emme hyväksyneet niitäkään, sillä jäsenistömme on ansainnut samat, oikeudenmukaiset korotukset kuin muutakin palkansaajat.”
Sopimukseen sisältyy myös tekstiosia, joita tullaan avaamaan myöhemmin. Tässä yhteydessä voidaan mainita erityisesti sopimuskauden aikana toteutettava kokeilu (tai kokeiluja) työajaksi luettavan ajan sopimusmääräysten kehittämiseksi. Kokeilu koskee siis nyt matka-ajaksi tai vapaa-ajaksi luettavan työn työajaksi lukemista.
Kiitos jäsenille, kiitos aktiiveille
Rinne toteaa, että lakot olivat tässä tilanteessa ainut mahdollisuus saada oikeudenmukainen sopimus. Lakot eivät olisi onnistuneet ilman SPJL:n jäsenten vankkumatonta tukea, liiton yhtenäisyyttä ja toimivaa yhteistyötä muiden liittojen kanssa.
”Sydämellinen kiitos kaikille jäsenillemme, yhdessä ja erikseen. Neuvottelijat neuvottelivat, mutta ilman teitä tätä tulosta ei olisi saatu aikaan. Tämä tulos ei ole torjuntavoitto – se on selvä voitto”, Rinne sanoo.
”Toivon, että nyt viimeisetkin epäilijät näkevät, mihin ammattiliittoja tarvitaan. Jos meillä ei olisi vahvaa liittoa, poliisin, oikeushallinnon, Hätäkeskuslaitoksen ja suojelupoliisin ammattilaiset olisivat saaneet 6,3 prosentin palkankorotuksen, jos sitäkään. Ja sama jälkeenjääneisyys jatkuisi ja kumuloituisi seuraavillakin neuvottelukierroksilla.”
”Kiitos kuuluu siis kaikille jäsenille ja aivan erityisesti niille aktiivisille ihmisille, jotka laittoivat itsensä likoon lakoissa Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksilla – he tekivät suuren työn koko valtion henkilöstön puolesta”, Rinne painottaa.