Palkkausta ja työoloja on parannettava ammatin imun lisäämiseksi

Hallitusohjelman mukaan poliisien määrää on tarkoitus lisätä noin 500:llä hallituskauden loppuun mennessä. Puheenjohtaja Jonne Rinne muistuttaa, että palkkausta ja työoloja on parannettava, jotta Poliisiammattikorkeakouluun saataisiin riittävästi vaatimukset täyttäviä hakijoita.

Uusi hallitus lupaa nostaa poliisitehtävissä toimivien määrän 8 000 poliisihenkilötyövuoteen vaalikauden loppuun mennessä. Kehityssuunta on positiivinen, mutta SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne muistuttaa Turun Sanomien artikkelissa, että Poliisiammattikorkeakoulun kursseja ei ole viime vuosina saatu täytettyä, koska pääsyvaatimukset täyttäviä hakijoita i ole tarpeeksi. Pääsyvaatimuksia ei kuitenkaan pidä alentaa, vaan ammatin houkuttelevuutta on lisättävä parantamalla palkkausta, työsuhteen ehtoja ja työoloja.

”Nämä kolme kohtaa kun saataisiin kuntoon, niin ei tarvitse lähteä alentamaan pääsykoevaatimuksia”, Rinne toteaa TS:n haastattelussa (aukeaa TS:n tilaajille).

Hallituksessa mietitään myös sitä, voisiko joitakin tehtäviä siirtää henkilöille, joilla ei ole poliisikoulutusta.

”Onko tarkoitus katsoa muita keinoja, kuten antaa rajoitetut poliisivaltuudet muille kuin poliisitutkinnon suorittaneille? Sekään ei ole täysin kivutonta”, Rinne sanoo.